26 Nisan 2013 Cuma

KARAYILAN AÇIKLADI: AKP ÇÖZÜME NE VERDİ?


Birgül AYMAN GÜLER
CHP İzmir Milletvekili


Gazetelerin “tarihi açıklama” diye verdikleri Kandil’de 25 Nisan 2013 günü KCK Başkanı diye tanıtılan Karayılan, PKK teröristleri 8 Mayıs’tan itibaren çekilmeye başlayacaklar açıklaması yaptı. Türkiye'nin "meşru" gazeteleri ile TV'leri açıklamayı epeyce sansürlü ve "düzeltilmiş" verdiler.

Karayılan'ın ne dediğini olduğu gibi görmek için "kendi" yayın organlarına bakmakta büyük yarar var. Bu kaynaklardan izlenince, AKP-PKK'nın neyin pazarlığını yaptıkları açıkça görülüyor.

Karayılan’ın açıklamasına gore AKP Hükümeti PKK’ya şu sözleri vermiştir:
(1) Kürt halkına kimlik ve statü verilecektir; bu, anayasal güvence altına alınacaktır.

(2) PKK ile işbirliği yapılarak Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye - Irak – Suriye – İran kürtleri arasında “Kürt milli dayanışma” konferanslarına izin, onay, destek verilecektir.

(3) Apo başta olmak üzere teröristlerin tümü serbest bırakılacaktır.

(4) Soruna yabancı devletlerin müdahil olması kabul edilebilir.
Bu sözler, Karayılan’ın konuşmasından alınan cümleler temelinde aşağıdadır:

1. Bugün halkımız, Rojava Kürdistan’da (Suriye) fiili olarak özgürlüğüne kavuştuğu bir devrimin ve Güney Kürdistan’da (Irak) federal bir statünün sahibidir. Kuzey Kürdistan’da (Türkiye) … önemli kazanımlar ortaya çıkmıştır.

2. Türkiye’de Kürt halkının yüz yıl öncesine dayanan inkar ve ret politikaları altında kimliksiz ve statüsüz yaşamayı kabul etmesi mümkün değildir. Bu anlamda Önderliğimizle devlet arasında sürmekte olan görüşme ve müzakerelerin son derece önemli olduğu açıktır.

3. Kürt sorununun uluslararası bir sorun…. başta ABD, AB ve Rusya olmak üzere tüm uluslararası güçleri Kürt sorununun çözümüne dönük başlattığımız bu hamlenin başarısı için destek sunmaya çağırıyoruz.

4. Sadece Türkiye’deki Kürt sorununun çözümü değil, tüm parçalarda Kürt sorununun çözümü ve Ortadoğu’daki çatışma sürecinin sona erdirilerek… yeni bir dönemin başlatılmasıdır.

5. Dört konferans çağırıyoruz:
a) Tüm Türkiye halkı(nı) … ‘Barış ve Özgürlük Konferansı’nı toplamaya ve tüm kesimleri bu konferansa katılmaya davet ediyoruz.

b) Tüm Kürdistan halkını, (4 parçadaki –Türkiye, Irak, Iran, Suriye) …. tüm parçalar arasında milli dayanışma ve barış için ulusal bir platform oluşturmaya, Hewlêr’de (Erbil) ‘Birlik, Dayanışma ve Barış Konferansı’nı örgütlemeye ve katılmaya çağırıyoruz.

c) PKK’nın Kürdistan’da geliştirdiği mücadelede belkemiği rolü oynayan ve büyük fedakarlıklar, kahramanlıklar sergileyen Kuzey Kürdistan (Türkiye'nin güneydoğusu) halkımız için …. Amed’de (Diyarbakır'da) Kuzey Kürdistan Demokratik Çözüm, Birlik ve Dayanışma Konferansı’nı toplamaya….

d) Yurtdışındaki tüm Kürdistanlıları…. Halkların Demokrasi, Birlik ve Barış Konferansı’nı toplamaya çağırıyoruz.
Karayılan, “çözüm süreci”nin üç aşamalı olduğunu açıklamıştır:
a) Ateşkes ve geri çekilme ile birinci aşama tamamlanacaktır.

b) İkinci aşama devletin ve hükümetin yapacaklarından oluşur. Bunlar “anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlar”dır.
c) Üçüncü aşama normalleşme aşamasıdır; Apo dahil herkesin serbest kalacağı bu süreç paralelinde silahsızlanma gündeme gelecektir. 
Tarihte reformculuk, demokratikleşme paketleri, demokrasi manifestoları, hep belli kesimlerle ve belli hedeflerle ilişkili olmuştur. Günümüzde de, bugünlerde ortalığı saran "reform"culuk tutkusuna, durmadan el değiştiren "demokrasi manifestoları"na ve Türkiye'yi demokratikleştirme yarışlarına, Karayılan'ın açıkladığı "üç aşama"yla ilişkileri bakımından dikkat etmekte yarar vardır.  

O halde karşımızdaki manzara nedir?

Anayasa, terörle müzakerenin en temel koşuludur:
  • AKP Türk vatandaşlığı ile Türk ulusunu kısaca "ulusal devlet ilkesi"ni vermiştir.
  • AKP etnik topluluklara "kimlik ve statü tanıma"yı kabul etmiş ve "milliyetler devleti"ni kabul etmiştir.
  • AKP bölgesel özerklik düzenini kabul etmeye hazırdır; "üniter devlet ilkesi"nden vazgeçmektedir. 
  • AKP, Türkiye'nin egemenliğini, komşu ülkelere müdahale edebilmek hırsının ateşiyle "uluslararası toplum"la paylaşmaya açıktır.
  • AKP Apo dahil tüm teröristleri serbest bırakma konusunu görüşmektedir.
 AKP yabancı güçlerin müdahalesine açık davet yapmaya cüret eder hale gelmiş olan PKK-BDP ile birlikte, emperyalizmin hizmetinde Kürdistan ebeliği yapmakta; bunun için de Türkiye'yi çözmektedir.

"Çözüm" süreci, ulusal ve laik Türkiye çözülerek Irak ve Suriye’den sonra İran’a saldırılacak; saldıran kim olursa olsun onlara destek verilecek demektir. Bu “çözüm” süreci  "barış için, gözyaşları dinsin diye, analar içindir" mi demiştiniz!! [BAG, 26 Nisan 2013]


4 yorum:

  1. Sayın Birgül AYMAN GÜLER hanım;

    Türkiye'nin içinde bulunduğu bu dönemde meclis çatısı altındaki dik duruşunuz, verdiğiniz mücadele ve halkı aydınlatma gayretlerinizden dolayı size saygı ve şükranlarımı sunarım.

    Hikmet Kaya
    Çanakkale

    YanıtlaSil
  2. Değerli milletvekili B.G.Ayman,
    Zekanızı, çabanızı ve görevinizin bilinç düzeyini alkışlıyorum.
    Umuyorum ki CHP kurumsal muhalefeti gösterir ve sizin gibi milletvekillerinin olmasının bir anlamı olur.
    Vakit geç oluyor ..! Yurtsever kurum ve bireyler; yeniden antiemperyalist duruşu ve çabasının mümkün kılınması için topyekün birleşmelidir.
    Saygı ile.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Sayın Güler ,değerli görüşlerinizi her zaman takip ediyoruz.Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.Özellikler milliyet temelinde ve dinsel temelde ayrılık yaratılmaya çalışan iktidarın bu oyununu bozmak için kitleleri aydınlatma yalunda sizlere büyük görevler düşmektedir.Sizin gibi düşünen vekillerimizin de aynı doğrultuda çalışmalar yapması ülkemizin geleceği açısından çok önemlidir. Tekrar başarılar dileriz.Saygılarımla. Ömer Özgür

    YanıtlaSil
  4. HOCAM DEVLET MEMURİN (MUHAKEMATI) KANUNU OSMANLIDAN KALMA DEĞİL MİDİR?
    AYRICA LOZANDA AZINLIK STATÜSÜ İSTEĞİ BİZDEN DEĞİL.. EMPERYAL DEVLETLERDEN GELMİŞTİR. YOKSA TEORİDE MUSTAFA KEMAL GAYRİ MÜSLÜMLERİ DE EŞİT ÖZGÜR AYRIMSIZ YURTTAŞ OLARAK GÖRMEK İSTEMEKTEDİR. TÜRK DİL KURUMU KURUCU BAŞKANI,DİYARBAKIRLI ERMENİ BİR YURTTAŞIMIZ OLAN DİL BİLİMCİ AGOP DİLAÇAR DEĞİL MİDİR?
    TÜRK DİL KURUMU Kİ;ATATÜRKÜN VASİYETİNDE BELİRTTİĞİ TÜRK TARİH KURUMU İLE BERABER MİRASINI BIRAKACAK KADAR DEĞERLİ GÖRDÜĞÜ İKİ KURUMDAN BİRİ DEĞİL MİDİR?

    BENCE BU ELEŞTİRİLERİN ÖZÜ KURTULUŞ SAVAŞINA OLAN GAREZLERİDİR.KİMİ KURTULUŞ SAVAŞI VERİLMEDİ DER..KİMİSİ KURTULUŞ SAVAŞINDA OLSA EMPERYALİSTLERİN YANINDAN BAKAR DÜNYAYA..APO NUN SEVRİ DAHA ÖZGÜRLÜKÇÜ GÖRMESİ GİBİ..

    YanıtlaSil