22 Haziran 2016 Çarşamba

İLHAMINI GÜNEY AFRİKA'DAN ALAN UTANMAZLIK



Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından yeni-anayasa yapma görevlisi Mehmet Uçum adlı kişi, Türkiye için Güney Afrika'dan ilham aldıklarını söylüyor. İlham kaynağı, Cumhurbaşkanı başdanışmanının Türkiye'ye bakışını yeterince ortaya koyuyor. Bu bakış Türkiye düşmanı bir bakıştan başka birşey değil. 

Güney Afrika, dünya için, daha düne kadar Apartheid denen yüzkarası ırkçılığın "yasal" olduğu tek ülke. 1996'da yeni-anayasa yapılmış ve "yasal ırkçılık" dönemi bitmiş; o anayasayla "ırkçı anayasa"ya son verilmiş. 

Güney Afrika'nın 1996 Anayasası, "parçalanmış bir toplumda yeni bir kimlik arayışı" sloganıyla satışa çıkarıldı. Ayrımcılık ve ırklar-etnikler arası çatışmalara son veren anayasa diye propaganda ediliyor. 

*

Etnik bölücüler, yetmez ama evetçiler cephesi, uzun zamandır Türkiye'yi bu ülkeyle bir tutma densizliği sergiliyordu. Türkiye'yi, sömürgecilerin ırkçılığın kitabını yazdıkları bu ülkeyle bir tutarak, Öcalan'ı Mandelayla eşleyerek mesafe almaya çalışıyorlardı. Şimdi Cumhurbaşkanı başdanışmanı, bu bölücülerin ağzıyla konuşuyor.

Bu sömürgeci ırkçıların yeni egemenlik operasyonunu Türkiye'ye örnek göstermek ilk kez yapılmıyor. Bu örneği dünyaya propaganda eden, ABD Barış Enstitüsü adlı kuruluş. 1984'ten beri, kendilerinin "yeni egemenlik alanı yaratmak" misyonu doğrultusunda çalışıyorlar. Bunların yayınlarını alıp tercüme eden ve kendi yazıları imiş gibi yayınlayan çokça Türkçe "müellif" oldu. Cumhurbaşkanı başdanışmanlığının utancına epeyce bölücü ve liberal ortak var. 
*

Sömürgeciler, Güney Afrika'da yeni-egemenliklerini başkanlık ve federatif cumhuriyet olarak kurdular. 

Cumhurbaşkanı başdanışmanı herşeyi ele veriyor. Türkiye'yi yalnızca "yeni bir kimlik" ile boyamakla yetinmeyecek. Bir de eyaletli başkanlık rejimine itecek. 

*
Güney Afrika'da "yeni kimlik arayışı", sömürgecilerin arayışıdır; Güney Afrika halkının değil. Güney Afrika'nın "yeni kimlik anayasası"nın 300 yıllık Hollanda, Fransız, İngiliz, Alman sömürgecilerinin bu ülkede "yeniden egemenlik arayışı" olduğunu bilmeyen mi var? Bu anayasanın, bu ülkeler tarafından organize edilmediğini bilmeyen mi var? Bu işe artık sürdüremedikleri "yasal ırkçılık" yerine yeni bir egemenlik rejimi kurmak için giriştiklerini bilmeyen mi var? 

*

Türkiye'ye, Güney Afrika sömürgecilerinin "yeni anayasa"sını örnek göstermek, bunu yapanlar için alınlarından hiç silinmeyecek tarihsel bir utanç olacak.

Atatürksüz anayasa diyorlar; yapamayacaklar. Bu, Türkiye'nin "kimliğini yırtmak" ve Türk Milletini anayasadan silmek demek; silemeyecekler.

Yeni-anayasa ihanetine geçit yok!

(BAG, Yeni Adana, 20 Haziran 2016) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder