16 Kasım 2015 Pazartesi

CUMHURİYET HALK PARTİSİ -2015



Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir “kaset olayı” yaşandı. Genel Başkan Deniz Baykal, kasetçi – şantajcı çetelerin marifetiyle 2010 yılında görevini terk etmeye zorlandı. Yerine getirilenler siyasette bir anda” ve kolayca yükselip ilk on sıradaki koltuğa yerleşmenin tadını aldılar. Öyle aldılar ki, 2014 yılında yapılan Mart yerel yönetim seçimlerine doğru, başbakanın gizlice kayıt edilmiş kasetlerini miting alanlarında ve TBMM’de Salı günleri basına açık yapılan grup toplantılarında kullanmaya kalkıştılar. Öyle ya, parti iktidarına bu araç sayesinde yerleşmişlerdi, demek ki ülke iktidarına da bu yolla çıkılabilirdi! Gizlice kaydedilmiş kasetleri bir onlar kullanıyorlardı, bir de cemaate ait olan tv’ler ve gazeteler…

Karanlığa gizlenmiş korkak odaklarla iktidar uğruna işbirliği, ayrıca bir emirname yayınlamaya gerek bırakmadı. Böyle “derin” işbirliğinin mesajı hemen yayıldı. Cemaat mensubu iş adamı dernekleri CHP’li milletvekillerine “birlikte çalışacağımıza göre birbirimizi tanıyalım” ziyaretleri düzenlediler. İlçe örgütlerinin toplantılarını izleyen cemaatçi basın muhabirleri ön sıralara geçtiler. CHP’li adaylar, bunların ekranlarında adeta resmi geçit yaptılar. Parti örgütleri cemaatçi esnaf, tüccar, madenci, eğitimci çevrelerle kahvaltılı toplantılarda seçim buluşmaları ayardılar. İl örgütlerindeki yöneticiler, cemaate ilişkin olumsuz bir laf söyleme potansiyeli gördükleri kişileri köşelere çekip “sakın ha!” diye tembihlediler.

CHP – Cemaat birlikteliği ayyuka çıktı. İttifak ayyuka çıkmasına çıktı, ama işbirlikçi parti yönetimi bunu inkar etti. “Biz herkesten oy isteriz”, “bize oy vereceğini söyleyene verme mi diyeceğiz?” dediler. “Önemli olan iktidarı alaşağı etmek, şeytanla işbirliği gerekirse o da yapılır” deyip, ardından bu tavırlara eleştiri yöneltenlere “AKP destekçisi” suçlaması yönelterek pusturmaya bile kalkıştılar.

Siyasi partiler, kendi dışındaki kişi, grup, kurum, partilerle elbette ittifak yaparlar. Siyasal ittifak, yetkili kurulların ve üyelerin açık bilgilerine, tartışıp uygun bulmalarına dayanır; uygulaması da alınmış bir kararın ilan edilmesiyle gerçekleşir. Kısacası siyasal ittifak, ortak karar ve alenen ilanla olur. Bu iki koşul yerine getirilmemişse, yapılan şeye gayrımeşru işbirliği denir, bu da hem ahlaken hem siyaseten suçtur.

Ama daha da önemlisi… Gayrımeşru işbirliklerinde iplerin kimin elinde olduğu belli değildir. Gerçekten de, bu işbirliğinde ipler kimin elindedir? Dizginleri tutan yeni chp’nin yöneticileri mi, yoksa Cemaatçi ortakları mı?

Yoksa yeni-chp yöneticileri, bu kaset-sever şantaj siyasetini yürütenlerin elinde tutsak mı?

Ya da bunlar, Yalçın Küçük’ün söylediği gibi, başından beri, yani kaset operasyonundan bu yana, zaten Fethullahi olan kadrolar mı?

***

Yeni Cumhuriyet Halk Partisi, 2014 yılında Fethullahi Parti yüzüne bürünmüştü. 2015 yılında ise, Ermeni soykırımı iftiracılarına verdiği desteklerle, daha ürkütücü bir görüntü sergilemeye başladı.

2015 Ocak ayında, İstanbul’da, üzerinde “Soykırımla Yüzleş” yazan dev bir pankartı taşıyanlar, partinin yönetim koltuklarında oturanlardı. İki genel başkan yardımcısı, Şafak Pavey ile Sezgin Tanrıkulu, pankartın orta yerinde, yüzlerindeki öfkeli parıltılarla yer almışlar, eleştirilere ise sözcü Haluk Koç yanıt vermişti: Düşünce özgürlüğüdür! Aynı yılın 7 Haziran’ında yapılan genel seçimlerden sonra partinin genel başkanı, bu öfke parıltılı yüzlerden Şafak Pavey’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin başkanlık koltuğuna oturtarak ödüllendirdi ve gerçek CHP’ye ve Cumhuriyet’e meydan okudu. Diğer kişi ise işgal ettiği yönetim koltuğundan kıpırdamadı bile.

Sonra, 2015 Ekim ayında, hem de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, yeni-chp’nin genel merkezinde başkan yardımcılığı koltuğunu işgal eden bir başkası, Veli Ağbaba, eski bir devlet başkanına ev sahipliği yaptı. Ev sahipliği yükünü DİSK ve Tekin Yayınevi ile paylaştığını duyurdu. “Saraysız başkan” diye propaganda ettikleri bir tonton amcayı şehir şehir gezdirirlerken, 2010-2015’te Uruguay devlet başkanlığı yapmış bu kişinin Ermeni Soykırımının Yüzüncü Yıl Komitesi’nin onur üyesi ve soykırım iftirasının pek kararlı bir temsilcisi olduğu açığa çıktı.

Arada geçen sürede partinin ilçe gençlik kolu başkanı kişilerin soykırım iftiracısı mesajlarına karşı hiçbir önlem alınmaması, partide soykırım iftirasına karşı hiçbir çalışma yapılmaması, bu konuyla ilgili çalışma yapılmasını talep eden önerilerin doğrudan genel başkan tarafından reddedilmiş olması gibi olaylar, pankartçılık yapmak ve iftiracıları ağırlamak suçları karşısında adeta önemsiz kaldı.

Bu bakımdan sorulacak soru var mı? Sanmıyorum. Mevcut yeni-chp’nin verdiği resim, ülkemize ve ulusumuza atılmış bu haksız kara çamurun savunucusu olduğudur.

***

Yeni chp genel başkanlık koltuğunda oturan kişinin “Ben Dersimli Kemalim” demesinden bu yana tam bir yıl geçti. Biz “Dersimlilik” dendiğinde Cumhuriyet’i reddeden, CHP’yi ve Mustafa Kemal Atatürk’ü suçlayan, CHP’den hesap sorma ateşiyle yanıp kavrulan gerici ve intikamcı bir ideolojik-politik tutumun sesini duyuyoruz.

Bu ses, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin sonuçlandığı akşam, “CHP’yi değiştirmek” amacı güttüğünü ve bunu kararlılıkla sürdüreceğini ilan etti. Bu ilan, kendisinden önce ve sonra, HASPARTİ’den arta kalmışlardan alıp partinin tepesine kadın kotası hilesiyle kondurduğu ve AKP bürokratları arasından alıp Kurultay delegelerine rağmen koltuk açtığı yardımcıları tarafından da yapıldı.

Cumhuriyet’e ve gerçek CHP’ye karşı meydan okuma, gözlerimizin önündedir. Bu durumu “ama 1950’lerden beri…. 1980’lerden beri… Deniz Baykal’ın hatalarından…" diye sulandırmak, olup bitene destek çıkmaktan başka anlam taşımaz. Durum yepyenidir. Durum, Cumhuriyeti CHP desteğiyle yıkmak stratejisinin, sahne selamından bir önceki perdesidir.

Bu durumun bilincinde olarak, 2019 Yürüyüşümüzün CHP’deki işgale karşı mücadeleyle içiçe gerçekleştirilmesi olduğunu görmeliyiz. Parti bağnazlıklarını bir yana bırakmak ve Cumhuriyet için büyük direniş birliğini oluşturmak zorundayız.

 

[BAG, 16 Kasım 2015 Ulus Gazetesi Yazısı]

4 yorum:

  1. Kendisini "Türkiyeli Ermeni" olarak tanımlayan avukat Selina Doğan, CHP’nin kadın kontenjanından ikinci bölge birinci sırasından aday gösterilmesini, partisinin değişim yolundaki iradesinin işareti sayıyordu. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, adaylığı sonrasında AGOS'a yaptığı ilk açıklamada:
    "Soykırımın 100. yılında CHP tarafından aday gösterilmem benim için simgesel bir anlam taşımaktadır" demişti... Bu açıklaması hayli tepki almıştı. 1 Kasım seçimlerinde tekrar aynı yerden aday gösterilip milletvekili seçildi.
    Bugün ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Genel Merkezi’nde Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye-Ermenistan Gazeteci Diyalog Programı kapsamında Türkiye’de bulunan bir grup gazeteci ile görüştü. İstanbul Milletvekili Selina Doğan, adaylığı ve milletvekilliğinin hem yurt dışında hem Ermenistan’da yankı bulduğunu bildiğini ifade ederek, şunları söyledi:"... Diasporanın düşmanlaştırılmasıyla mücadele edeceğimizi ve yine yurt dışındaki Ermenilerle vatandaşlık bağlarının kurulması için elimizden geleni yapacağımızı ifade ediyoruz. Nitekim bu husus seçim bildirgemizde de açıkça ifade edilmişti. Zorunlu göç nedeniyle vatandaşlığını kaybedenlerin vatandaşlıklarını geri alabilmeleri için yani Türkiye’nin zenginliği bu insanlar elimizden geleni yapacağımızı bir kere daha ifade ediyoruz”..

    YanıtlaSil
  2. Evet ülkemizin zenginliği bu, ama untulmamalı ki yüzyıllarca, taaa Osmanlı'dan bu yana bu zenginliğimiz batılıların elinde kullanılacak bir silah oldu, kendi çıkarlarını bizlere dayatmak adına. Başat sorunumuz, sorumuz, başat yanıtımız bu silahı nasıl geri çevirebiliriz.... Aydınlanmayı nasıl sağlarız, üstelik henüz ülkesinin bir bölümünde feodalizm bütün gücü ve kurumu ile yaşamaya devam ettiği sürece, üstelik bu feodalizmin temsilcileri halkaların özgürlükleri adına emperyalizmle işbirliği içinde iken,üstelik bu feodalizm bölge halkının iktisadi özgürlüğü adına kıpırtısız kalmışken, üstelik bu feodalizm bölgede kadınlarının yaşadığı sefaleti gözünün ucuyla görüp, sırtını dönerken....Demokrasi denen sürece evrilebilmek için önce bunlardan kurtulmak gerek, sonra mı başta bölge insanı olmak üzere iktisadi örgütlenmeye geçmek, iktisadı hak arama mücadelesinin kaçınılmaz sonucu olan demokrasiyle buluşmak.
    Tartışılması gereken sonuçlar değil bence, bu sonuca gelmemize neden olan etkenler ve onları toplumun kabul ettiği çözümler aracılığı ile ortadan kaldırmak ve evet çağdaş uygarlık yolunda basamakları tek tek çıkmaktır.

    YanıtlaSil
  3. Amerika Birleşik Devletleri’nin “sübliminal” desteğini hep arkasında duyumsamayan CHP'li CHP'li değildir. Olsa olsa partiye ECEViT’in kazandırdığı nâdir-toprak-metallerinden biridir: Selin Sayek Böke = Curiyum, Eren Erdem = Einsteinyum, …

    YanıtlaSil
  4. AK PARTi CHP gibi muhalefet bulamaz! Nâzım Hikmet Türk vatandaşlığından çıkartıldığında da, tekrar vatandaşlık verildiğinde de çıt çıkarmadı çıt.. En ufak bir tepki göstermedi.

    YanıtlaSil