28 Mart 2015 Cumartesi

CUMHURİYET İÇİN TEK ADRESTE SANDIĞA!


AKP – HDP cumhuriyetçi değil, osmanlıcıdır.

CHP, cumhuriyetçilerin çatısı olmaktan çıkmıştır.

MHP, cumhuriyetin yıkımına seyirci etkisiz unsurdur.

TBMM, 7 Haziran 2015 seçiminde bu dört grubun dışında yeni bir grupla açılmalı, TBMM’de beşinci bir grup daha olmalıdır. Meclisin aritmetiği değiştirilmeli, böylece ruhu da Cumhuriyet yararına olacak şekilde yeniden belirlenmelidir. Bunun için, 1923 Cumhuriyet ilkelerine ve Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıkan siyasal güçlerin sandığa ittifak oluşturarak tek adreste girmeleri gerekli ve yeterlidir.

Vatan Partisi, kendi parti çatısı altında, partisinin unsuru olmayı kabul eden çeşitli kesimleri toplamıştır. Demokratik Sol Parti, Ecevit’le bütünleşmiş varlığıyla seçim hazırlıklarını sürdürmektedir. Anadolu Partisi ile Yurt Partisi, sandıkta varlık gösterebilmek üzere çalışma içindedir. Bunlara ek olarak partileşmemiş ve bunlardan birinin üyesi olmamış çeşitli grup ve platformlar vardır; bunlar da uzunca bir süredir gerçek ve etkili bir çıkış yolu yaratma çabasındadır.

Cumhuriyetçi güçleri temsil eden partilerle grup ve platformların önünde iki yol olduğunu söylemek bile gerekmez: Seçim sürecinde ya ayrı ayrı kalıp birbirleriyle yarışacaklar, ya da tek adreste ittifak kurup yıkım cephesiyle savaşacaklar.

Seçim sistemi yüzde 10 barajlı. Ortam, cumhuriyet yıkıcısı güçlerin egemenliğinde. Bu zorluklara karşın, şu ya da bu partiden olduğunu söyleyen milyonlarca seçmen bir çıkış arayışı içinde. İşte o seçmene bir çıkış yolunu işaret etmek gerek. Bu da, cumhuriyetçi siyasal aktörlere düşüyor.

Seçim sistemi, “sandığa koalisyon olarak girmek” yolunu kapatmış durumda. Sandıkta illa ki “bir parti” olmak gerek. Ortada birden fazla parti, grup, platform olduğuna göre, bunların bir partiye katılmaları, üye olmaları, eski terimle “iltihak etmeleri” konusunda ısrar etmenin bir anlamı yok.

Mevcut siyasal partilerin ve partileşmemiş çeşitli gruplarla platformların önünde bir yol var: Bir partiyi adres olarak belirleyip seçim ve iktidar ittifakı yapmak. Seçim pusulasında “tek tercih” olarak yer almak.

Bu ittifak için zaman az, ama yeterli.

Zaman az, 7 Nisan günü siyasal partilerin milletvekili listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na vermeleri gerekir.

Zaman yeterli, çünkü seçim ittifakında yer alabilecek tüm aktörler, seçim hazırlıklarını uzunca zamandır yapmaktalar. Seçim ittifakı için de yeterince çok, yeterince ayrıntılı, yeterince somut görüşmeler ve tartışmalar yapıldı.

Şimdi yapılacak iş, cumhuriyetçi ittifakın seçim pusulasına yerleştirilecek tek adresi konusunda ortaklaşa bir karar vermekten ibaret. 

Haydi, bu dönem için son bir kez daha gayret!

[Yeni Adana, 30 Mart 2015] 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder